RETETE CU TOFU

RETETE CU TOFU
--------------------------------------------------------------------------------

SALATE

Importanţa legumelor pentru organismul uman ocupă un loc din ce în ce mai mare şi se observă din ce în ce mai mult un consum mai mare de legume în alimentaţia noastră .Cel mai sănătos consum este acela de legume proaspete singulare sau combinate între ele .În acelaşi timp, ocupă un loc din ce în ce mai mare legumele fierte, prăjite şi fripte.Tofu este un produs care prin conţinutul său de proteine vegetale , gustul său deosebit şi digestia uşoară asigură o ompletare ideală a legumelor. Prin gustul său specific, tofu nu numai că îmbogăţeşte mîncărurile din legume ,ci le dă gustul cel mai bun .

 

Salată de praz cu tofu
Ingrediente:

1 praz

1 kg ceapă

0,5 dl ulei

300 g conservă combinată

250 g tofu

2 linguri Solcsanka (vegeta)

2 dl apă

Se prăjeşte prazul tăiat rondele, cu verdeaţă cu tot, în puţin ulei şi ceapa tăiată cubuleţe . Se adaugă legumele combinate , tofu care a fost răzuit mărunt şi care a fost lăsat să sta în apă amestecată cu Solcsanka (vegeta), cu o zi înainte. Se amestecă bine şi s lasă să stea ½ de oră la loc rece.

Salata va fi la fel de gustoasă dar cu un conţinut mai mare de vitamine dacă se foloseşte praz proaspăt şi ceapă proaspătă.




Salată de legume cu maioneză de soia

 

Ingrediente:
1 pachet de mazăre şi morcovi congelaţi

0,5 pachet porumb congelat

1 măr

1 castravete murat

1 ceapă mică

200 g tofu afumat

sare

Legumele congelate se fierb în apă sărată. În vasul pentru salată se răzuieşte mărul ,castravetele , ceapa şi tofu afumat. Apoi se adaugă legumele fierte şi lăsate să se scurgă de apă Şi toate acestea se amestecă cu maioneză picantă de soia.




Secret din brînză
Ingrediente:

150 g tofu

100 g brînză (Nivy)

100 g tofu afumat

2 dl maioneză de soia

1 dl smîntînă

1 lingură făină de soia

măsline negre

2 roşii

1 ardei verde

pătrunjel

Maioneza de soia se amestecă cu smîntîna. Brînza de tofu şi brînza nivy se răzuieşte mărunt , se adaugă sosul de soia picătură cu picătură şi se adaugă încetişor maioneza de soia amestecată cu smîntîna. Amestecul se aşează într-un vas pentru salată , se adaugă măslinele , roşiile tăiate rondele şi ardeiul verde . Mai tîrziu se presară pătrunjel tăiat mărunt . Se consumă cu pîine sau orice produs de patiserie.




Salată de castraveţi cu tofu şi roşii
Ingrediente:

500 g castraveţi proaspeţi

100 g praz

100 g gulie230 g tofu

2 linguri ulei vegetal

sare după gust

puţin ardei roşu măcinat

compoziţie bulgară de verdeţuri

În vasul pentru salată introducem ------ legumele tăiate mărunt . În alt vas pisăm brînza de tofu cu o furculiţă şi o amestecăm cu ulei , sare şi amestecul de legume . Amestecăm încetişor cu legumele tăiate mărunt . Se consumă rece.




Salată macedoniană

Ingrediente:
250 g tofu

1 ceapă micuţă

4 castraveţi muraţi

200 g varză cu căpăţînă

4 linguri mazăre conservată

5 linguri ketchup

2 linguri ulei vegetal

puţină miere

sos de soia

Se taie tofu în cuburi de 1 cm , se adaugă sosul de soia picătură cu picătură . Se taie ceapa şi castraveţii în bucăţi mai măricele , varza se răzuieşte în felii lunguieţe. Se adaugă şi celelalte ingrediente şi se amestecă bine . Se consumă fără garnitură, ca şi mîncare principală.




Salată cu grîu

Ingrediente:

320 g grîu

3 ardei verzi

1 kg roţii

200 g ceapă

400 g tofu

2 dl maioneză ( preferabil din tofu)

sare

sos de soia


PRODUS DE PATISERIE DIN TOFU

Ingrediente:

300 g griş

200 g faină albă

250 g margarină

100 g tofu afumat

ouă pentru uns

1 dl lapte

20 g drojdie

o lingură de zahăr cristal

2 linguriţe de sare

Din lapte, drojdie ,zahăr şi sare vom pregăti un amestec , adăugăm f ăina şi brînza de tofu afumată , răzuită în prealabil . Vom obţine un aluat în formă de pîine , pe care îl vom tăia în 16 bucăţi .Bucăţile se vor întinde şi se vor tăia în 16 bucaţele, ca şi bucăţile de tort.Fiecare bucată se va întoarce pe dinăuntru , începînd cu partea mai lată .Acestea se vor aşeza într-o tavă uscată, se vor unge cu ouăle bătute , si se vor orna cu brînza afumată de tofu care a fost răzuită şi amestecată cu o linguriţă de sare. Le vom prăji într-o tavă încălzită pîna vor avea o culoare maronie.

 

PATEURI DIN TOFU

Dacă vom hotărî să eliminăm carnea din alimentaţia noastră , o vom putea înlocui cu diferitele tipuri de pateu realizate din tofu.Prin amestecarea tofu-lui bine cu mixerul, vom obţine o masă consistentă , şi prin adăugarea unor condimente cît mai diferenţiate vom obţine pateuri cu un gust remarcabil.




Pateu din tofu cu nucă

Ingrediente
220 g tofu

100 g arahide sau alune

o ceapă

3 usturoi

diferite verdeţuri proaspete tocate mărunt (pătrunjel, usturoi,ceapă verde dacă nu avem alte posibilităţi )

sos de soia şi sare

Vom începe prin tăierea măruntă a cepei ,şi vom adăuga brînza de tofu răzuită în prealabil. Nucile le vom toca mărunt sau le vom măcina .Toate aceste ingrediente le vom prăji în sosul de soia căruia i s-a adăugat un pic de apă. Se aromatizează cu usturoi pisat , sare şi cu verdeţurile proaspete tocate mărunt (pătrunjel, usturoi, ceapă verde).Se poate consuma atît cald, cît şi rece.




Pateu din tofu cu seminte de floarea-soarelui


Ingrediente
1 cană de seminţe de floarea-soarelui curăţate

o ceapă

½ lingură de vegeta Salcsankj

½ cană lapte de soia sau apă

100 g tofu

½ lingură de ceai de marjoram

puţin busuioc

sare vegetală

Seminţele uscate de floarea-soarelui le prăjim într-o tavă. Într-o altă tavă se prăjeşte în apă (cine doreşte poate adăuga şi un pic de ulei) ceapa, care a fost tăiată în bucăţi mai mari . Se adaugă seminţele de floarea-soarelui şi laptele de soia, vegeta Salcsankj şi tofu .Le prăjim pentru o perioadă scurtă de timp şi le aromatizăm cu sarea vegetală .

 

Pateu din tofu cu drojdie

Ingrediente:

230 g tofu

10 linguri de malţ Tebi

ceapă

2 linguri ulei vegetal

piper pisat

sare

Se răzuieşte brînza de tofu , se adaugă drojdia Tebi , ceapa tăiată în bucăţi mai mari , uleiul şi puţin piper pisat. Piperul pisat mărunt se poate înlocui.Toate aceste ingrediente se amestecă . Se poate unge pe pîine sau pe produse de panificaţie .

În cazul în care se foloseşte drojdie proaspătă, aceasta trebuie diluată în ulei la foc mic şi apoi se adaugă celelalte ingrediente .

Pateu din tofu cu ceapă

Ingrediente:

200g tofu afumat

150 g cremă de branză

1 iaurt simplu

6 usturoi mari

Crema de branză şi iaurtul se amestecă , se adaugă tofu razuit mărunt şi usturoiul pisat . Se amestecă bine şi se poate consuma pe pîine . Se pastrează pentru o perioadă lungă în frigider .


Pateu de peşte din tofu

Ingrediente:

251 g tofu

1 conservă de peşte în ulei

1 ceapă

1 linguriţa ketchup

2 linguri muştar

50 g unt vegetal

sare

vegeta Salcsanky

zeamă de lămîie

Untul se amestecă cu peştele mărunţit ,se adaugă ceapa tocată mărunt şi tofu răzuit .Se aromatizează cu muştar, ketchup, vegeta şi zeamă de lămîie . Dacă e nevoie vom adauga un pic de sare .Dacă se preferă gustul acrişor , se pot adauga şi castraveţi muraţi , răzuiţi.

Pateu din tofu cu mazăre

Ingrediente:

200 g de mazăre congelată

200-250g tofu

6 linguri ulei

2-3 usturoi

chimen

maghiran

oregano

Saturejca (un fel de Italymix)

1.5-2 dl apă

Se amestecă cu mixerul brînza de tofu cu puţina apă , se adaugă mazărea care nu se decongelează ci doar se trece de mai multe ori prin apă rece .Pateul se consumă pe pîine dacă este destul de gros, dacă nu , se utilizeaza ca şi sos sau ca ciorbă, dupa ce s-a mai adaugat apă şi s-a fiert .

 

MAIONEZE
Maionezele se utilizau pentru întregirea diferitelor mîncăruri reci .Aceste produse se produceau acasă prin amestecarea uleiului cu gălbenuşul de ou. Astăzi ,în orice magazin se poate cumpăra ca şi produs gata preparat cu toate că cele mai multe se produc din ouă .În reţetele urmatoare produsele animale sunt înlocuite cu tofu şi în acest fel maioneza nu conţine colesterol.

Modul de utilizare este asemănător.




Maioneză clasică

Ingrediente:

250 g tofu

ulei vegetal

puţină sare

apă

Se răzuieşte brînza de tofu sau se pisează cu o furculiţă , se pune în mixer cu puţină apă şi se sărează .În timpul amestecării cu mixerul se adaugă uleiul puţin cîte puţin pînă cînd amestecul devine destul de gros . Această maioneza “de baza ” se aromatizează după gust .


Maioneză cu nuca


Ingrediente:
1/3 cană nuci sau migdale decojite

1/3 cană apă

1/3 cană zeamă de lămîie

1 cană tofu răzuit

1 linguriţă sare

1 linguriţă praf de ceapă (nu este obligatorie)

1 lingură miere

1 linguriţă busuioc uscat

mărar

Toate ingredientele se amestecă cu mixerul.Se pastrează cam o săptămînă în frigider.

Maioneză picantă


Ingrediente:
250 tofu

ulei vegetal

1 castravete murat măricel

1-2 linguri muştar

2 linguri iaurt simplu

vegeta Solcsanka sau sare

puţin zahăr

puţină apă

Se amestecă cu mixerul tofu cu puţină apă şi în timpul acesta se adaugă uleiul puţin cîte puţin pînă cănd devine destul de gros. Apoi se adaugă castravetele , muştarul , iaurtul, vegeta (Solcsanka), zahărul şi se amestecă bine cu mixerul.

 

Maioneză simplă

Ingrediente:

170 g tofu

1.5-2 linguri zeamă de lămîie sau oţet

1.5 dl ulei

½ lingură sare

piper măcinat (nu este obligatoriu)

aprox. ½ dl apă

Toate ingredientele se amestecă bine cu mixerul.




DULCIURI DIN TOFU

Variantele urmatoare de preparare a brînzei de tofu se referă la obţinerea unor produse dulci din aceasta. Datorită faptului că tofu are un gust specific , este suficientă adaugarea oricărui gen de îndulcitor astfel încat vom obţine dulciuri ce nu conţin colesterol dar în schimb au un foarte ridicat conţinut de produse vegetale. De altfel, nici la gust nu se pot deosebi de dulciurile obişnuite.

Mingiuţe de mac din tofu

Ingrediente:

mac

alune sau arahide

stafide

tofu

miere

cocos macinat

Se macină macul , se taie mărunt alunele ,se adaugă stafidele care au fost înmuiate în prealabil , tofu răzuit şi mierea. Se amestecă bine şi se formează mici mingiuţe care se îmbracă în cocosul macinat. Dacă nu se va prinde ,se adaugă puţină zeamă de fructe .


Tofu cu banane

Ingrediente:

1 banană mare

250g tofu

2 dl apă

½ pachet de zahăr de vanilie

2 linguri miere

Se amestecă tofu cu mixerul adaugîndu-se puţină apă (se poate utiliza lapte de soia sau lapte de vacă) ,împreună cu banana şi cu imgredientele îndulcitoare. Îl punem în pahare de coctail şi le ornăm cu fructe.

Mingiuţe de cocos cu ocara

Ingrediente:

1 kg ocara

150 g cocos răzuit

125g ----

250 g ----

2 linguri miere

1 dl praf de budincă amestecat cu apă

100g nucă

 

Tofu cu cocos şi stafide

Ingrediente:

250 g tofu

200 g cocos măcinat

1 pachet de praf de vanilie

50 g stafide

3 linguri miere

1 iaurt de fructe

Se frămîntă brînza de tofu , se adaugă cocosul , praful de vanilie ,mierea,iaurtul, stafidele care au fost lăsate în apă ,cît şi apa de pe acestea.Se amestecă bine şi se aşează pe o tavă pentru desert , cu bucăţi de portocale , mere , role de banane şi bucăţele de kiwi.Amestecul se poate folosi ca şi umplutură pentru clătite sau diferite plăcinte .




Coctail de căpşuni din tofu

Ingrediente:

250 g tofu înmuiat în apă şi frămîntat

7 dl apă (sau lapte de soia )

3 linguri miere

1,5 pahare căpşuni proaspete (pot fi şi congelate)

1,5 linguri zeamă de lămîie

puţină sare

Toate ingredientele se amestecă cu mixerul ,se varsă în pahare şi se ţine la rece .Dacă ni se pare că este prea gros, se adaugă puţină apă ,iar dacă nu este destul de gros se mai amestecă cu mixerul.




Cremă dulce cu tofu

Ingrediente:

150-200 g tofu

1 banană

1 măr mic

compot de piersici (sau orice alt gen de compot )

zahăr de vanilie

miere

puţin lapte

Se amestecă sub formă de cremă brînza de tofu cu puţin lapte , banana ,mărul ,zahărul de vanilie şi piersicile.Se indulceşte cu miere , după gust .Se lasă la rece şi se ornează cu pişcoturi, bucăţele de banană sau alte fructe .


Cremă de tofu cu banane




Ingrediente:
200 g tofu alb

2 banane

1 lingură de miere

2 linguri de cacao granulată

zeamă de lămîie

1 dl lapte sau zeamă de fructe

Se amestecă cu mixerul brînza de tofu , laptele şi bananele .Se adaugă cacao granulată şi se aromatizează cu zeama de lămîie .Crema de tofu se varsă în pahare şi se ornează cu cocos , nuci şi fructe.







SOSURI

Sosurile se folosesc de obicei pentru întregirea mîncărurilor de bază, dar se pot consuma şi separat , după gustul fiecăruia. Sosurile sunt cele care dau gustul final al mîncării ,atît din punct de vedere estetic cît şi al gustului ,ele trebuie “să scoată tot ce e mai bun” din mîncare .Sosurile sunt foarte diferite ca gust.




Sos clasic din tofu

 

Ingrediente:
250 g tofu răzuit

2 linguri zeamă de lămîie sau oţet

4 linguri ulei

½ linguriţă sare

2 linguriţe de sos soia sau 1,5 pastă de Miso

1,5 dl apă

Ingredientele se amestecă cu mixerul aproximativ 20 secunde pentru a se omogeniza , apoi îl frămîntăm cu o furculiţă şi îl lăsăm să stea cam 30 minute. Dacă sosul se acoperă şi se păstreză la rece , se va îngroşa şi se va păstra proaspăt pentru 2-3 zile .

Sos grecesc

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic, se adaugă 2 usturoi pisaţi,1-2 linguri mărar tocat (poate fi şi uscat ).

Sos Kari

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic, se adaugă 1 linguriţă de condimente Kari, ½ ceapă mijlocie .Se ornează cu 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt .

Sos cu brînză

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic şi se adaugă 100 g de brînză răzuită , 3 linguri apă şi un usturoi pisat sau ¼ ceapă.

Sos de Roquefort

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic şi se mai adaugă 1,5 linguri zeamă de lămîie, 3 linguri ulei, 100g brînză de Roquefort, 1 usturoi ,1/2 lingură sare , 1 linguriţă muştar şi piper, după gust.

Sos de morcovi

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic şi se adaugă 50 g de morcovi răzuiţi şi 2 linguriţe de ceapă măcinată .Se ornează cu pătrunjel.

Sos cu nucă

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic şi se adaugă 30 g nucă , 2-3 linguri de ketchup sau pastă de roşii.

Sos cu castraveţi

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic şi se adaugă 2 castraveţi muraţi fără zeamă.

Sos cu verdeţuri

Se amestecă toate ingredientele de la sosul clasic şi se adaugă 2 linguri de verdeţuri uscate, după gust.Acestea pot fi oregano, busuioc, maghiran,tymian,chimen sau altceva.

Sos fără ulei

Ingrediente:

250g tofu

1 lingură ghimbir

3 linguri sos de soia

1 lingură de susan măcinată şi prăjită

1,5 lingură miere

1,5 dl apă

Se amestecă cu mixerul toate ingredientele .Dacă nu avem mixer , se fărîmiţeşte cu o furculiţă şi se amestecă bine , la fel ca ouăle.


Sos cu ceapă pe tofu

Ingrediente:

2 linguri ulei

6 cepe tăiate foarte mărunt

2 linguri sos de soia sau 3 linguri pastă de soia Miso, pe care o amestecăm înainte cu 50 ml apă

(dacă nu este destul, adăugăm sos de soia )

1 lingură unt vegetal-----

Încălzim oala în care vom prepara sosul ,adăugăm uleiul şi ceapa şi punem un capac pentru a lăsa să se prăjească la foc mic timp de 2-3 ore. Vom amesteca din 10 în 10 minute. Dacă ceapa s-a prăjit, are o culoare rosiatică ,se adaugă untul şi sosul de soia . Mai lăsăm să fiarbă 10-15 minute . Pentru a avea un gust mai bun ,este de preferat să se lase o noapte întreagă să stea , dar se poate consuma şi fierbinte.

Acest sos de soia se consumă foarte bine cu diferitele preparate din tofu .Acest sos se poate prepara in cantităţi mai mari deoarece cu cît stă mai mult timp şi cu cît este mai des încălzit, cu atît va avea un gust mai bun .Din aceste ingrediente vom obţine aproximativ 3 ½ căni de sos.


TOFU COMBINAT CU CARNE

Următoarele reţete le recomandăm persoanelor care nu reuşesc să nu consume carne deloc. Aceste reţete conţin carne combinată cu brînză de tofu şi sunt originare din Japonia şi China dar modificate după gusturile noastre.

Pui fript cu tofu

Ingrediente:

1 pui

250 g tofu

sare

chimen măcinat

maghiran

boia

ulei

Puiul se curăţă şi se spală ,se sărează, se unge cu ulei ,se presară chimen măcinat , maghiran şi boia atît pe dinafară cît şi pe dinăuntru . Brînza de tofu se taie în bucăţele mărunte de 1*1 cm , se aromatizează la fel ca şi puiul şi se adaugă acestuia. Puiul se aşează într-o tavă , se udă cu puţină apă şi se pune în cuptorul fierbinte . Din cînd în cînd , se udă cu zeama din tavă şi se prăjeşte pe amîndouă părţile pînă se obţine o culoare arămie. Carnea se taie în mai multe bucăţi şi se aşează alături de brînza de tofu. Alături , recomandăm piure de cartofi sau orez prăjit. Se ornează cu ceapă tăiată rondele.


Tofu afumat cu şuncă

Ingrediente:

250 g tofu afumat

8 felii de şuncă

făină albă, la alegere

2 ouă

1 dl lapte

puţină sare

ulei

Brînza de tofu afumată o tăiem în bucăţi mărunte şi o împachetăm în şuncă. Din făină, ouă, lapte, şi sare preparăm un aluat în care introducem aceste bucăţi de şuncă , şi pe care le prăjim în ulei fierbinte.Recomandăm cu garnitură de legume ca şi aperitiv.




Tofu cu ficat răzuit

Ingrediente:

250 g tofu afumat

250 g ficat de vită (sau altul)

100-150 g ceapă

1 lingură de cafea de ardei dulce măcinat

piper negru măcinat

ardei iute

făină albă

sare

Se prăjeşte în ulei ceapa tăiată mărunt , adăugăm ficatul tăiat în felii lungi şi îl prăjim pînă devine moale . Dacă este nevoie, putem adăuga şi apă . Aromatizăm cu condimentele şi adăugăm făina .Sarea o adăugăm la sfîrşit pentru ca ficatul să nu se întărească.Se poate consuma cu orez fiert sau prăjit sau cu cartofi. Se ornează cu diferite legume ale sezonului.




Tofu ca specialitate ungurească

Ingrediente:

400 g tofu marinat (în gospodărie)

200 g şuncă de pui

150 g tofu afumat

4 ardei mici

6-8 roşii

1 ceapă mare (vara se poate înlocui cu ceapă verde )

2 paste de roşii

ardei dulci sau iuţi

piper măcinat

sare

1-2 usturoi

pîine feliată

Se prăjeşte ceapa în ulei , se adaugă şunca tăiată cubuleţe , ardeii, roşiile, usturoiul pisat, pasta de roşii şi piperul măcinat. Se lasă să fiarbă. Adăugăm sarea, condimentele şi înainte să fie gata se adaugă şi brînza de tofu tăiată cubuleţe.

Între timp, se prăjeşte brânza de tofu marinată (care a fost pusă în zeama de marinat cu o zi înainte) .Tot în acest cuptor se prăjeşte şi pâinea feliată .

Se consumă în felul următor : se aşează pe o farfurie feliile de pâine peste care se pun feliile de tofu marinate şi prăjite ,apoi legumele prăjite . Se ornează cu legume proaspete. Acest preparat de tofu este foarte util la picnicurile în aer liber şi pentru musafirii neaşteptaţi deoarece este foarte se pregăteşte foarte rapid.

Friptură de raţă umplută cu tofu

Ingrediente:

1 raţă

100 g unt

maghiran

chimion pisat

sare

3 cornuri

200 g tofu afumat

150 g amestec de mazăre şi morcovi congelaţi

3 ouă

3 dl lapte

vegeta

maghiran

chimion pisat

pătrunjel

praz

Cornurile se taie felii apoi se înmoaie în lapte amestecat cu un ou şi maghiran. Se adaugă tofu răzuit , mazăre cu morcovi ,ouă, pătrunjelul tocat mărunt , praz, chimen, maghiran , vegeta şi sare. Se amestecă bine. Se curăţă bine raţa , se spală, se sărează pe dinăuntru şi se umple cu umplutura pregătită. Apoi raţa se coase , se sărează şi pe dinafară se adaugă maghiran şi chimen. Se aşează în tavă - care a fost unsă cu unt - cu pieptul dedesupt şi cu spatele deasupra. Dacă este nevoie se poate adăuga apă şi apoi întoarsă din când în când. Când raţa a eliminat destulă untură, aceasta se scoate într-o cană şi se lasă la răcit .

Raţa friptă se taie în bucăţi şi se consumă cu cartofi sau orez. În acelaşi fel se poate pregăti şi friptura de pui.

Varză umplută

Ingrediente:

1 varză mare

220 g tofu afumat

200 g orez

2 ouă

200 g rămăşiţe de carne prăjită

3 cartofi mari

1 pastă de roşii mică

ceapă

5 usturoi

piper măcinat

ardei dulci măcinaţi

puţin maghiran

ulei

vegeta

sare

Brânza de tofu afumată se răzuieşte şi se amestecă cu orezul fiert de dinainte , cu ouăle , cu rămăşiţele de carne şi cu usturoiul pisat. După gust se adaugă ardei dulce ,sare, condimente şi toate acestea se amestecă bine .

Se taie cotorul verzei şi se păstrează 10 foi mai mari pentru a fi puse în apă fierbinte . Aceste foi se vor umple cu umplutura .Varza care a rămas se taie mărunt şi împreună cu ceapa tocată se fierbe până ce ajunge să se înmoaie . La acestea se adaugă mai târziu “sarmalele” , apă amestecată cu pastă de roşii şi vegeta .Se sărează şi se fierbe pe foc mic .După ce s-au înmuiat “sarmalele” se scot, iar verzei tăiate i se adaugă cartofi pisaţi şi se lasă să fiarbă ------ , apoi se adaugă iar “sarmalele” . Se consumă cu pâine sau cartofi fierţi.




Tofu cu piept de pui (specialitate chinezească)

Ingrediente:

250 g tofu

1 varză chinezească

2 morcovi

1 ceapă

1 praz

1 ---

100 g ciuperci proaspete

1 piept de pui

sos de soia

sos de chilli cu usturoi

ulei

vegeta

sare

Pieptul de pui se taie mărunt , în lungime şi se amestecă cu sosul de chilli , vegeta şi sare . Se ţine la macerat aproximativ ½ oră. Brânza de tofu se taie sub formă de cuburi şi se amestecă cu 2-3 linguri din sosul de soia şi o lăsăm la macerat la fel ca şi carnea , ½ oră .

Varza chinezească , morcovul, prazul, ceapa, ciupercile se taie în bucăţele , se adaugă -----, se aromatizează cu vegeta şi se dinstuieşte în ulei . Înainte de a se lua de pe foc , se adaugă brânza de tofu cu sosul de soia şi se ţine pe foc puţin timp. După ce este gata , se pune într-o oală .

Între timp, într-o altă tavă se prăjeşte pieptul de pui tăiat bucăţi , carnea prăjită se adaugă legumelor şi se amestecă uşor. Se recomandă a se consuma cu orez fiert sau -------.


SARAMURA


Înainte de a ne apuca să gătim diferite mâncăruri din tofu , trebuie să ne gândim la faptul că brânza albă de tofu nu are nici un gust (este neutră), deci foarte puţine persoane ar consuma-o. Pentru a plăcea mai mult, trebuie să i se adauge un anumit gust şi pentru aceasta modul cel mai potrivit este saramura. Brânza de tofu se păstrează o perioadă în saramură (apă sărată), de la care aceasta îi va lua gustul şi va obţine un gust specific.

Deoarece brânza de tofu are foarte multe modalităţi de preparare , există foarte multe produse care se pot adăuga acesteia pentru a se obţine măncăruri gustoase.Cele mai folosite condimente sunt sarea , vegeta, sosul de soia , verdeţurile ce se folosesc în diferite ciorbe , borşul folosit în diferite supe ,-------. Acestea se pot combina cu diferite verdeţuri ca :usturoi, chimen, maghiran sau altele .Dacă dorim să păstrăm în saramură şi să obţinem un gust dulce ,în primul rând vom folosi miere.În reţetele noastre folosim Solcsanka (vegeta) care este o particularitate mai sănătoasă a vegetei, pentru că nu conţine MSG ci conţine sare marină sau soia.

Bucătarii care cunosc arta saramurei recomandă aceste reţete şi în cazul brânzei de tofu.

Sfaturi pentru obţinerea saramurei:

Sos de soia amestecat cu apă : proporţia ¼; ceapă , usturoi,muştar, coriandru,maghiran , boabe de piper şi sare.

Se fierbe aproximativ pentru 5 minute şi se lasă la răcit.

Usturoi pisat, ulei vegetal ,sare, ardei roşu măcinat şi chimen măcinat .

Aceste ingrediente se amestecă în apă caldă şi se păstrează în frigider .

Cantităţile ingredientelor se folosesc după gust.




Saramură cu susan şi ghimbir
Ingrediente:

1 dl sos de soia

1 linguriţă ulei de susan

1 linguriţă zeamă de lămîie sau oţet

½-1 linguriţă ghimbir

2 linguriţe de seminţe de susan prăjite

1,5 linguri miere

puţin chilli

sos de ------

Se amestecă bine şi pentru diversificare se poate adăuga usturoi pisat sau ½ linguriţă de muştar de Franţa .

Saramură pentru conservat

Ingrediente:

0,5 dl ulei vegetal

4 dl apă

1,5 dl sos de soia

½ linguriţă maghiran

½ lingură de seminţe de muştar măcinate sau muştar

1 căpăţână de usturoi pisat

1 ceapă mijlocie

½ linguriţă sare

puţin coriandru

ghimbir

chimen măcinat

piper măcinat

Toate ingredientele se aşează într-o oală , le acoperim şi le fierbem pe foc mic 5 minute . Dacă vrem să folosim această saramură pentru o perioadă mai lungă , se va fierbe din nou şi se va păstra într-o oală închisă în frigider.

Saramură cu amidon

Ingrediente:

2 linguri sos de soia

1 lingură solamylum

1 linguriţă zeamă de lămîie

1 albuş de ou

puţin piper măcinat

Toate ingredientele se amestecă bine cu mixerul . În acest fel saramura va obţine o consistenţă destul de densă şi se poate întinde pe tofu .


Saramură pentru mâncăruri chinezeşti 1

Ingrediente:

0,5 linguri sos de soia

1 lingură ketchup

½ muştar francez

1 ou

puţină cremă de usturoi

Ingredientele se amestecă bine şi se poate întinde pe brânza de tofu.

 

Saramură pentru mâncăruri chinezeşti 2

Ingrediente:

1 ceapă mică

2 gălbenuşuri de ouă

2 linguriţe sos de worchester

1 lingură de condimente Kari

2 linguri zahăr cristal

1 lingură sare

Toate ingredientele se amestecă bine cu ------ şi se păstrează la rece.

 

Saramură pentru mîncăruri chinezeşti 3

Ingrediente:

2 ouă

½ lingură sare

lingură piper măcinat

chimen măcinat

maghiran

boia dulce---ardei dulce

sos de worchester

ketchup

condimente kari

vegeta

linguri muştar
Se amestecă bine toate ingredientele . Brânza de tofu se păstrează în saramură 24 de ore ,apoi se prăjeşte în ulei